ΕΛΛΑΔΑ

Το εμβληματικό κτήριο SILO στον Πειραιά γίνεται μουσείο!

Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) έχει κάνει δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για μετατροπή του εμβληματικού κτηρίου SILO στον Πειραιά σε δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. 

Πρόκειται για μία πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση από το 2015 και συνιστά σημαντική ενέργεια για την υλοποίηση των δράσεων και την επίτευξη των στόχων της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχει ήδη δεχτεί την δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου, καθώς όπως προκύπτει από επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, θεωρεί πως ένας τέτοιος χώρος πολιτισμού θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στην αναπτυξιακή πορεία του ίδιου του ΟΛΠ.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλλει στην προβολή πολυάριθμων ευρημάτων, τα οποία μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Δύο χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αντίγραφα από εμβληματικά αντικείμενα των αρχαίων χρόνων, εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών με θέμα τη στενή και διαχρονική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα.

Αυτά είναι μερικά εκθέματα από τα οποία περιλαμβάνει η μουσειολογική προμελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν.

Στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα του μελλοντικού υπερσύγχρονου εκθεσιακού χώρου θα βρίσκονται τα ημερολόγια του Κουστώ, όλα τα ευρήματα από τα ναυάγια, εμπορικοί αμφορείς, κεραμικά της βυζαντινής εποχής, εξοπλισμοί πλοίων, λίθινες άγκυρες, νομίσματα, οπλισμοί, οικιακά σκεύη, εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας ώστε να αισθάνεται ο επισκέπτης ότι βρίσκεται όντως στο βυθό.

Τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο παλαιό κτήριο του SILO στο λιμάνι του Πειραιά ζητάει και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Συγκεκριμένα ο κ, Κορκίδης δήλωσε ότι: «Στόχος όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε και στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button