ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πολιτιστικός Τουρισμός

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικού προϋπολογισμού 7,6 εκ €, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στοχεύουν, κυρίως, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.


Τα έργα που υλοποιούνται είναι:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το έργο «Αποκατάσταση Ξενοκράτειου κτηρίου στο Μεσολόγγι και μετατροπή του σε μουσείο» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 3.700.000,00€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Με το παρόν έργο, το οποίο ανήκει στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου, προβλέπεται η αποκατάσταση του κτηρίου του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι, η μετατροπή του από σχολικό κτήριο σε μουσειακό χώρο και η δημιουργία – οργάνωση μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών.

Με την ολοκλήρωση της Πράξης θα αποδοθεί στο κοινό ένας επισκέψιμος μουσειακός και πολιτιστικός χώρος, όπου θα παρουσιάζονται με ελκυστικό και εύληπτο τρόπο αρχαιολογικά ευρήματα από την Αιτωλοακαρνανία. Μέσω των εκθέσεων θα αναδεικνύεται το πολιτιστικό, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του Μεσολογγίου, ο κρίσιμος ρόλος του στην επανάσταση του ’21, η ιστορία του κτηρίου, καθώς και το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι λειτουργίες του κτηρίου θα περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα συνδέεται ο πολιτιστικός με τον περιβαλλοντικό τουρισμό. Θα προσφέρεται μέσω των εκθεμάτων, του πληροφοριακού υλικού και των ποικίλων εποπτικών μέσων, σύνδεση με αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους και να τονωθεί η τουριστική κίνηση, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την εκτέλεση του έργου, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Θα προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός, θα αναβαθμιστεί το αστικό περιβάλλον και γενικότερα η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ 

Το έργο «Αποκατάσταση – ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών – Γ΄ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με προϋπολογισμό 2.891.211,78€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Ο σημαντικός αρχαίος ναός του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών του 5ου αι. π.Χ. είναι το πρώτο μνημείο της Ελλάδας που περιελήφθη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

 

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΪΑΦΑ

Το έργο «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής λίμνης Καϊάφα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με συνολικό προϋπολογισμό 4.999.725€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τελικό δικαιούχο την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει στην υλοποίηση με δυο υποέργα προϋπολογισμού 1.016.800€ και δικαιούχο την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Η περιοχή επέμβασης καταλαμβάνει επιφάνεια που ανέρχεται σε 120.868,58 τ.μ. και οι προτεινόμενες επεμβάσεις αφορούν: σε τμήμα των υφιστάμενων κτιρίων, σε εκσυγχρονισμό των δικτύων υποδομών, σε έργα προστασίας περιβάλλοντος καθώς και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η Λίμνη Καϊάφα είναι λίμνη της Ελλάδος στην Πελοπόννησο, στην Ηλεία στην λουτρόπολη Καϊάφα.

Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στην Θάλασσα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Διοικητικά ανήκει στην Ζαχάρω από την οποία απέχει πέντε χιλιόμετρα. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα.

Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους, το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών.

Η λίμνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό.

Πηγή:  Andreas Koutsothanasis 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button