Το λογισμικό που εντοπίζει παιδόφιλους

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

«Το 2012 η χώρα μας και η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε μετά από αίτημα δικό μου, ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο ό,τι κινείται στο διαδίκτυο και μέσα έχει παιδική πορνογραφία», είπε ο Μανώλης Σφακανιάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σχετικά με το ειδικό λογισμικό που οδήγησε στη σύλληψη του συγγραφέα.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι υπάρχουν ειδικοί κώδικες και μέσω αυτών γίνεται ανάλυση από την αστυνομία στα ηλεκτρονικά αρχεία που διακινούνται στο διαδίκτυο.

Το λογισμικό που εντοπίζει παιδόφιλους

«Κάθε χρήστης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό αριθμό. Αυτός ο μοναδικός αριθμός που έχει ο κάθε χρήστης, εάν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας, καταγράφεται άμεσα από το ειδικό σύστημα που έχει προμηθευτεί η ΕΛΑΣ. Το σύστημα σου λέει ποιος είναι αυτός που κατεβάζει το βίντεο και σου διαβαθμίζει τον χρήστη, ανάλογα με τη βιαιότητα του υλικού», εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.

Όπως αποκάλυψε ο ειδικός της κυβερνοασφάλειας, καθημερινά ο διοικητής της Δίωξης ξέρει ποιοι κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό αυτό με τους αριθμούς και όχι με ονόματα, πάει στον εισαγγελέα και βγάζει δικαστικό βούλευμα, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το βούλευμα πηγαίνει στον πάροχο επικοινωνιών και στη συνέχεια η αστυνομία κάνει έρευνα» περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθούν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου χάρη στο Child Protection System. Ο κατηγορούμενος φαίνεται πως μπήκε σε ιστοσελίδες της φρίκης και έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο Διαδίκτυο, τον εντόπισαν.

Το Child Protection System είναι ένα εργαλείο που «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Κάθε ημέρα το σύστημα αυτό ανιχνεύει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις απλά εστιάζει στα πλέον σοβαρά από τα περιστατικά.

Το Child Protection System έφτασε στην Ελλάδα και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2012 από τις ΗΠΑ και μάλιστα δωρεάν (η αξία του υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ), μετά από ενέργειες του τότε διευθυντή της υπηρεσίας, Μανώλη Σφακιανάκη.

ΠΗΓΗ / κι εδώ

Μανώλης Σφακανιάκης, είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, τέως διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αντιστράτηγος ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας και υπήρξε ο δημιουργός της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -