4 tips: Πως ψήνουμε σωστά παϊδάκια

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Παϊδάκια αρνίσια, χοιρινά,  πρόβατο, κατσικάκι ή κοτόπουλο; Ακολουθήστε 4 tips για να ψήσετε μόνοι σας ζουμερά και νόστιμα παϊδάκια από διαφορετικά είδη κρέατος αλλά και με όλους τους τρόπους: στον φούρνο, στην ψησταριά με κάρβουνα ή αερίου, ακόμη και στο τζάκι!

1. Προετοιμάζουμε σωστά την ψησταριά
Είτε χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα, είτε αερίου είναι πολύ σημαντικό να έχει προετοιμαστεί καλά η ψησταριά πριν ψήσουμε. Η σχάρα πρέπει να έχει προθερμανθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν βάλουμε επάνω τα παϊδάκια.

Στην περίπτωση των κάρβουνων πρέπει η φωτιά να καθίσει, για να αποφύγουμε τις αναφλέξεις λόγω του λίπους που θα στάζει από τα παϊδάκια. Αν η φωτιά αναζωπυρωθεί όσο ψήνουμε, τη σβήνουμε με ξίδι ή αλάτι και ποτέ με νερό!

Καλύτερο κάρβουνο είναι το δρύινο, γιατί κρατά περισσότερο, ενώ αποφεύγουμε το πεύκο, την ελιά και το έλατο γιατί τινάζονται! Για προσάναμμα χρησιμοποιούμε κληματόβεργες.

2. Μαρινάρισμα
Αν μαρινάρετε τα παϊδάκια το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Οι μαρινάδες προσθέτουν απίστευτη νοστιμιά στα ψητά, γι’ αυτό καλό είναι να μην τις παραλείπουμε. Ιδανικά, το μαρινάρισμα να γίνεται αποβραδίς στο ψυγείο. Πριν ψήσουμε, ταμπονάρουμε το κρέας σε χαρτί κουζίνας.

3. Υπολογίζουμε σωστά τον χρόνο ψησίματος
Σας έχει τύχει τη μία να βγάλετε τα παϊδάκια πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να μην έχουν ψηθεί καλά και την επόμενη να τα αφησετε αρκετή ώρα παραπάνω με αποτέλεσμα να παραψηθούν και να γίνουν σκληρά σαν σόλες;

Να θυμάστε ότι τα αρνίσια παϊδάκια θέλουν 15-20 λεπτά ψήσιμο, τα παϊδάκια κοτόπουλου 20-25 λεπτά, ενώ τα χοιρινά και μοσχαρίσια περίπου 30 λεπτά. Μην ξεχνάτε όμως και να τα γυρίζετε τακτικά, για ομοιόμορφο ψήσιμο.

4 tips: Πως ψήνουμε σωστά παϊδάκια
4 tips: Πως ψήνουμε σωστά παϊδάκια

4. Υπολογίζουμε σωστά την ένταση της φωτιάς

Κάθε κρεατικό χρειάζεται διαφορετική ένταση φωτιάς. Αν έχουμε ψησταριά υγραερίου, είναι πολύ εύκολο να τη ρυθμίσουμε – δεν χρειάζεται παρά να γυρίσουμε τον διακόπτη στην κατάλληλη ένδειξη. Αν, όμως, ψήνουμε στα κάρβουνα, δοκιμάζουμε την ένταση της ως εξής: Βάζουμε το χέρι μας στο ύψος που θα βάλουμε τη σχάρα (συνήθως 10 εκ. από τα κάρβουνα). Αν αντέχει για 5 δευτερόλεπτα το πολύ, είναι δυνατή. Μέτρια προς δυνατή είναι αυτή στην οποία το χέρι μας αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα, μέτρια αυτή που αντέχει για 10 δευτερόλεπτα κ.ο.κ. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς, είτε ανεβάζουμε τη σχάρα μία σκάλα είτε σπάμε τη θράκα με μια μακριά λαβίδα, αραιώνουμε τα κάρβουνα και πάντα δοκιμάζουμε με το χέρι μας.

4 tips: Πως ψήνουμε σωστά παϊδάκια

Μας άνοιξε η όρεξη! Τολμήστε και ορμήστε!!!

Κι αν θέλετε να βγείτε έξω δείτε την Best πρόταση της εβδομάδας για καλά παϊδάκια:

⇒ Ταβέρνα ο Κουμπούρας – Ανακαλύψτε την ιστορία της τρώγοντας καλά!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -