ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε πώς θα είναι η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου

Μακριά από το χάος του Καΐρου ετοιμάζεται η νέα πρωτεύουσα και προβλέπεται πως θα είναι συναρπαστική.

Η Αίγυπτος με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζει μια μεγαλοπρεπή νέα πρωτεύουσα στην έρημο ανατολικά του Καΐρου πριν φύγουν με άδεια οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτό το καλοκαίρι και πριν από την καθυστερημένη επίσημη έναρξη του εμβληματικού έργου του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Στην καρδιά της πόλης, οι εργαζόμενοι βάζουν τελικές πινελιές σε μια λεωφόρο με υπουργεία που απηχούν την αρχιτεκτονική των φαραωνικών ναών και γειτνιάζουν με ένα ισλαμικό συγκρότημα, με δύο θολωτά κτήρια και ένα εντυπωσιακό προεδρικό συγκρότημα.

Ένα φουτουριστικό τρένο (monorail) θα διέρχεται μέσα από μια περιοχή όπου ολοκληρώνεται ένας κεντρικός πύργος ύψους 385 μέτρων, ενώ λίγο πιο πέρα διαμορφώνεται το περίγραμμα ενός πάρκου 10 χλμ. που εκτείνεται ως ένα γιγαντιαίο τέμενος.Η πόλη, γνωστή απλώς ως Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με έξυπνη τεχνολογία σε παρθένα εδάφη μακριά από το χάος του Καΐρου.

Η πόλη θα περιλαμβάνει, επίσης, πανεπιστήμια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και μια διπλωματική συνοικία. Ωστόσο, η πρόοδος γίνεται μετ’ εμποδίων, και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από τα Εμιράτα λίγο μετά την ανακοίνωσή της το 2015, ο στρατός και η κυβέρνηση ανέλαβαν το κόστος, ύψους 25 δισ. δολαρίων, της πρώτης φάσης, με επενδύσεις εκτός προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί κάποια ξένα δάνεια και χρηματοδότηση.Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει ήδη την πρόοδο και η πρώτη από τρεις φάσεις που έχουν σχεδιαστεί, η οποία καλύπτει 168 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί όταν η κυβέρνηση αρχίσει τη μεταφορά της.

«O βαθμός ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης έχει περάσει το 60% σε όλα τα προγράμματα» είπε ο Καλέντ ελ Χουσεΐνι, εκπρόσωπος της Νέας Πρωτεύουσας – προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της μεταφοράς των δημοσίων λειτουργών θα άρχιζε τον Ιούλιο, εν όψει επίσημων εγκαινίων που έχουν σχεδιαστεί για τα τέλη του 2021.

Όταν ολοκληρωθεί, η πόλη προορίζεται να στεγάζει τουλάχιστον 6 εκατ. κατοίκους. Έχουν ήδη πωληθεί περίπου 5.000 από τις 20.000 μονάδες στην πρώτη οικιστική περιοχή που αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button