ΑΠΟΨΕΙΣ

Φώτης Σιούμπουρας: Πως και γιατί μας «άλλαξε» όλους ο ιός

Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, που διέρχεται και η χώρα μας, λόγω κορονοϊού, άλλαξαν πολλά και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας

Αλλάξαμε και εμείς.

Το είπε και ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας μάλιστα πληθυντικό, στο τελευταίο του διάγγελμα, σε μία αποστροφή του λόγου του. «Αλλάξαμε και εμείς» τόνισε.

Πού έγκειται όμως αυτή η αλλαγή; Η απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία μεγάλη βεντάλια, η οποία θα περιλάμβανε κυρίως εμάς τους ίδιους τους πολίτες, τον πρωθυπουργό, πολιτικούς, το ίδιο το κράτος και τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε πλέον. Για όλους και για όλα ή τουλάχιστον για τα περισσότερα μέσα σε δύο μήνες διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών.

Κατ αρχήν η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ένα κράτος, που στα πολύ δύσκολα κανείς δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Τις περασμένες δεκαετίες μία «εύκολη» και συχνή ανάλυση ήταν η επίθεση σε κάθε τι κρατικό. Αυτό αλλάζει. Η πανδημία έδειξε πως σε περιόδους μεγάλης κρίσης το κάθε κράτος στηρίζεται πρωτίστως στις δικές του δυνάμεις. Στους δημόσιους λειτουργούς του. Γιατί το κράτος δεν είναι απρόσωπο. Είναι οι άνθρωποί του. Εκείνοι που το υπηρετούν με αίσθηση εθνικού καθήκοντος, χωρίς κομματικά και πελατειακά κριτήρια. Αυτό το κράτος τώρα ναι, είναι εδώ και το εμπιστευόμαστε. Όπως εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση, πολιτικούς, που επιδεικνύουν τώρα μια άλλη «ενωτική» συμπεριφορά.

Ποιος θα περίμενε πριν από την κρίση ότι το διαλυμένο ελληνικό κράτος, με την ημιθανή δημόσια διοίκηση, θα άντεχε αυτή την πίεση; Ποιος θα περίμενε ότι σε χρόνο ρεκόρ θα μπορούσε να στηθεί ένα τέτοιο σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών ηλεκτρονικά; Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την πρόοδο που σημειώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Κανείς σίγουρα δεν πίστευε ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει. Ότι οι κακοπληρωμένοι επαγγελματίες της υγείας θα είναι «κολώνες» για τα νοσοκομεία μας. Κι όμως, όλοι τους, όλοι αυτοί που κάποτε κακολογούσαμε, αλλά τώρα τους θεωρούμε ήρωες, έβαλαν πλάτη παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά τις ελλείψεις και τις γκρίνιες.

Αλλάξαμε κι εμείς. Οι πολίτες. Άλλαξε η συμπεριφορά μας και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και κρίνουμε τώρα πρόσωπα και πράγματα. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στο κράτος. Πειθαρχούμε στα μέτρα, στηρίζουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Υπομονετικά ακούμε τους ειδικούς, Οι «τεμπέληδες, απείθαρχοι, καλοβολεμένοι Έλληνες» , κατά πως μας χαρακτήριζαν στα χρόνια των μνημονίων οι βορειοευρωπαίοι (και όχι μόνο) φίλοι μας «τώρα είναι το καλό παράδειγμα, δείχνουν αυτοπεποίθηση και «βάζουν τα γυαλιά στην… πειθαρχημένη Ευρώπη.

Αυτές τις μέρες αισθάνεται κανείς ότι χτίζεται στη χώρα μας μια νέα αυτοπεποίθηση που απλώνει ρίζες και ίσως αποτελέσει το βασικό υλικό στην προσπάθεια που θα απαιτηθεί να καταβάλλουμε την επόμενη μέρα. Μια νέα αυτοπεποίθηση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θανάτων, τα μειωμένα κρούσματα, τις όλο και περισσότερες αποσωληνώσεις στις ΜΕΘ της χώρας. Αυτά είναι τα κύρια αλλά όχι τα μόνα. Μέσα στον φόβο και στην αγωνία που ζούμε όλοι μας αναδείχθηκε κάτι πολύ σπουδαίο και εξαιρετικά πολύτιμο.

Μια νέα ποιότητα. Νέα ποιότητα στην συμπεριφορά μας. Νέα ποιότητα στην λειτουργία του κράτους. Νέα ποιότητα στην κυβερνητική δράση και κομματικών σχηματισμών. Ας μην την κρύψουμε κάτω από ένα χαλί για να βγει στην επιφάνεια μόλις περάσει η κρίση . Ας την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πάνω σε αυτήν θα χρειαστεί να χτίσουμε την επόμενη μέρα.

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Δείτε ακόμη

Φώτης Σιούμπουρας: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο»


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button