ΑΠΟΨΕΙΣ

Φώτης Σιούμπουρας: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο»

«Σε αυτή την κρίση η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτεία, όλοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με πρωτοφανή επάρκεια στην διπλή κρίση που ζούμε, η αντιπολίτευση στο σύνολό της κινείται στο πλαίσιο της υπευθυνότητας και οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιδεικνύουν την αρμόζουσα ωριμότητα», γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας


O κορονοϊός δεν κατάργησε μόνο τα σύνορα, αφού τα διαπερνά, όπως το νερό ένα σουρωτήρι. Κατάργησε εν τέλει και τα «σύνορα» της πολιτικής ,ακόμη και (κυρίως) τα «σύνορα» της προσωπικής ευθύνης και του…ωχαδελφισμού μας.

Σε γενικές γραμμές τις μέρες αυτές της κρίσιμης δοκιμασίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας, κανένας ουσιαστικά δεν αντιπαρατίθεται σε κανέναν και ουδείς διαθέτει διαφορετική οπτική γωνία από τον διπλανό του γι’ αυτή την ασύλληπτη αλλαγή που βιώνουν οι ανθρώπινες κοινωνίες.

Πλην ορισμένων …φευγάτων, ανεγκέφαλων και «ψεκασμένων» οι πάντες έχουν πειστεί ότι αυτό που βιώνουμε δεν είναι ένα οργανωμένο σχέδιο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος για να επιβάλλει τα δικά του. Δεν είναι δημιούργημα κάποιων σκοτεινών κύκλων που θέλουν να σκοτώσουν μερικές χιλιάδες ηλικιωμένων για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι κινδυνεύουν ζωές. Ότι το υπέρτατο αγαθό της ζωής βρίσκεται στα χέρια όλων μας.

Αλλάξαμε νοοτροπία τούτες τις μέρες. Ίσως να συνέβαλε και ο… βούρδουλας της κυβέρνησης για να σοβαρευτούμε ως λαός που το μόνο που έχει μάθει είναι το «έλα μωρέ, υπερβολές είναι» και το «ωχ αδερφέ, τι με νοιάζει εμένα». Ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ελάχιστοι πολιτικοί που άσκησαν μικροπολιτική. Επαγγελματίες, που παραβίασαν τους κανόνες, που επιβλήθηκαν και άλλοι που αισχροκερδούν. Νέα παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι, που …αδιαφορούν για τα μέτρα. Όμως στην συντριπτική πλειοψηφία και με την πάροδο του χρόνου οι πάντες επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Kαταλήξαμε μάλιστα στο απίθανο σημείο, να επιζητούμε οι ίδιοι την μείωση των ατομικών μας ελευθεριών και να μεμφόμαστε τις αρχές όταν δείχνουν ελαστικότητα σε αμφισβητίες ή εξεγερμένους.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όχι μόνο διότι έκλεισαν καφέ και μπουζουξίδικα που είχαν έναν σχεδόν αιώνα να κατεβάσουν ρολά. Όχι μόνο διότι αμπαρωθήκαμε (οι περισσότεροι) στα σπίτια μας και βλέπουμε τον κόσμο πίσω απ’ τα παντζούρια , αλλά διότι για πρώτη φορά στον εθνικό μας βίο ζούμε μέσα σε συνθήκες απόλυτης ομοφωνίας. Σε αυτή την κρίση η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτεία, όλοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και των προκλήσεων που έχουμε.

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με επάρκεια στη διπλή κρίση που ζούμε, έχει αντιδράσει πολύ σωστά και η αντιπολίτευση στο σύνολό της κινείται στο πλαίσιο της υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες είναι ελάχιστες. Ασύλληπτο ως χθες, πλην αληθινό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πλήρη συνεργασία με τους επιστήμονες, λειτουργεί με ρεαλισμό, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα .Είναι μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη διαπίστωση, με δεδομένο ότι έχουμε συνηθίσει να αναζητούμε τη χώρα μας σε όλες τις ευρωπαϊκές λίστες ξεκινώντας να κοιτάζουμε από κάτω.

Και μια ιδιαίτερη αναφορά, που αφορά τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, τους νοσοκόμους, τους βιοχημικούς, τους τραυματιοφορείς και το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτούς τους ήρωες των ημερών, που δεν έγιναν όμως χθες ξαφνικά ήρωες άξιοι του χειροκροτήματός μας. Ήταν και είναι γιατί ξέρουμε όλοι σε πόσο δύσκολες συνθήκες δουλεύουν όσοι εργάζονται στα κρατικά νοσοκομεία, όπου η πολυετής υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, οι μηδενικές προσλήψεις και οι ανεπαρκείς μονάδες εντατικής θεραπείας, τα οδήγησαν στην απαξίωση στα μάτια των πολιτών.

Πάντως όπως και στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων έτσι και σήμερα όλοι δίνουμε εξετάσεις. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Εκκλησία, επιστημονική κοινότητα, γιατροί, φαρμακοποιοί, πολίτες, δημοσιογράφοι. Όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του, δίνουμε τη μάχη.

Και να είμαστε αισιόδοξοι. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button