ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γκέτεμποργκ: Η πρώην δήμαρχος είναι πλέον οδηγός απορριμματοφόρου

Η πρώην δήμαρχος του Γκέτεμποργκ όταν άφησε πίσω της την πολιτική θα μπορούσε να ασχοληθεί με τις δημόσιες σχέσεις. Εκείνη όμως προτίμησε να καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός απορριμματοφόρου.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές με ρωτάνε τι κάνω εδώ, αλλά για εμένα αυτή είναι μια καλή λύση. Πρέπει να πληρώνω το ενοίκιο», δηλώνει η Αν Σόφι Χέρμανσον, που υπήρξε η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας, του Γκέτεμποργκ.

Η Χέρμανσον διετέλεσε υπουργική σύμβουλος προτού γίνει δήμαρχος, αλλά οι σύντροφοί της Σοσιαλδημοκράτες την παραγκώνισαν όταν απέτυχε να επανεκλεγεί, το 2018. Αντί να στραφεί στις δημόσιες σχέσεις- μια επιλογή που είχε, λέει- ή να γίνει σύμβουλος σε κάποια επιχείρηση, μονοπάτι που ακολουθούν πολλοί αποχωρώντας από την πολιτική, εκείνη επέλεξε να «ξεσκονίσει» το δίπλωμα οδήγησης βαρέων οχημάτων που είχε βγάλει σε νεαρή ηλικία, ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα της.

Έτσι, φόρεσε την πορτοκαλί φόρμα της και ανέλαβε δράση οδηγώντας απορριμματοφόρο στους δρόμους του Γκέτεμποργκ. Συνήθως συλλέγει κομπόστ, από τους καφέ κάδους έξω από τα σπίτια.Πολλές φορές οι ντόπιοι την αναγνωρίζουν στα δρομολόγιά της, τη σταματούν και συζητούν μαζί της για πολιτικά ζητήματα, κάτι που απολαμβάνει. «Τουλάχιστον κανείς δεν είναι εκνευρισμένος μαζί μου. Μια ωραία αλλαγή μετά την ενασχόληση με την πολιτική», δηλώνει.

Η Αν Σοφι Χέρμανσον στα 19 της άρχισε να εργάζεται στη Volvo, μεταφέροντας ανταλλακτικά. Μετά εντάχθηκε σε ένα τοπικό σωματείο μεταλλουργών και στη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, όπου έκανε «όνομα» ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κατείχε διάφορες θέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και διετέλεσε σύμβουλος του δημάρχου του Γκέτεμποργκ Γκόραν Γιόχανσον. Τον Ιανουάριο του 2016 βρέθηκε η ίδια στη θέση του. «Ήταν μια κουραστική περίοδος», παραδέχεται.Η 57χρονη απολαμβάνει την αλλαγή. Αν και η νέα δουλειά της είναι επίπονη σωματικά, έχει το «πλεονέκτημα» του ωραρίου και των σαββατοκύριακων χωρίς έκτακτες συναντήσεις και συνεχή τηλεφωνήματα. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ως οδηγός απορριμματοφόρου, αλλά δεν αποκλείει μια επιστροφή στην πολιτική στο μέλλον.

«Συχνά πονάω στο τέλος της ημέρας, αλλά απολαμβάνω τη δουλειά μου και κοιμάμαι καλά τη νύχτα. Και αυτό είναι σημαντικό», καταλήγει.


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button