ΙΣΤΟΡΙΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΠΑΙΔΙ

«Η ιστορία της Χανάν»: Μαθητές έφτιαξαν ταινία κατά της σχολικής βίας και του ρατσισμού

Οι μαθητές στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αμφίκλειας έφτιαξαν ταινία μικρού μήκους κατά της σχολικής βίας και του ρατσισμού!

Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού – Διευθύντριας του σχολείου κα Παρασκευή Ρήγα και την επίσης εκπαιδευτικό κα Χριστίνα Λάιου, τα παιδιά δημιούργησαν και παρουσιάζουν την ταινία: «Η ιστορία της Χανάν».

Οι μαθητές – Πρέσβεις της Α΄ Λυκείου ξεκίνησαν μία συνεργασία με τους μαθητές της Βουλής Εφήβων της Α΄ Λυκείου. Στόχος μία κοινή δράση.

Μετά από συζήτηση, οι μαθητές σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να συνδυάσουν τις θεματικές που πραγματεύονται οι 2 ομάδες. Οι μαθητές – πρέσβεις ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΑμεΑ και την συμπερίληψή τους στην κοινωνία. Οι μαθητές της Βουλής Εφήβων ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων –  μεταναστών. Οπότε, συζητώντας ιδέες, προέκυψε η ιδέα ενός βίντεο ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνει μηνύματα κατά του ρατσισμού προς τους πρόσφυγες, κατά της βίας και πιο συγκεκριμένα της σχολικής βίας, καθώς και την έννοια της συμπερίληψης όλων σε έναν κοινό χώρο δράσης (σχολείο εν προκειμένω αλλά και οικογένεια, κοινωνία ευρύτερα).

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι μαθητές ζήτησαν να συμμετάσχουμε στο βίντεο ως ηθοποιοί (οι 2 καθηγήτριες – πρέσβεις). Επελέγη ακόμη μία καθηγήτρια (Κατράνη Βασιλική) που ως οικονομολόγος – κοινωνιολόγος έχει κάνει με τους μαθητές πολλές σχετικές συζητήσεις.

Οι μαθητές μοίρασαν ρόλους και την επόμενη μέρα γράφτηκε το σενάριο. Ο καθένας που είχε ρόλο ασχολήθηκε με τον χαρακτήρα του και προσπάθησε να συνθέσει το χαρακτήρα αντί να μάθει ακριβώς τα λόγια και το αποτέλεσμα να είναι μηχανικό, χωρίς φυσικότητα.

Την επόμενη μέρα, γυρίστηκε το βίντεο υπό σκηνοθετικές οδηγίες μαθητή και με συμμετέχοντες – κομπάρσους και τους υπόλοιπους μαθητές της Α΄ λυκείου.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Όταν ετοιμάστηκε το βίντεο (από τους μαθητές και αυτό) το είδαμε στο youtube και ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, συναισθήματα (εκτός σχολείου, μέσω ομάδας messenger), λένε οι καθηγητές.

Ακόμη, το βίντεο αναρτήθηκε στη σελίδα Facebook του σχολείου για ενημέρωση ευρύτερου κοινού. Τελικά, στο πλαίσιο της ισότητας, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας όλων στην πληροφορία, στο βίντεο προστέθηκαν υπότιτλοι και αυτή είναι η τελική του μορφή:

* Σημειώνεται ότι για την φωτογράφηση – βιντεοσκόπηση των μαθητών έχουν εξασφαλιστεί έντυπα συναίνεσης των κηδεμόνων.

Σκοπός

Γίνεται προσπάθεια μαθητοκεντρικής προσέγγισης, τονίζεται το άνοιγμα στην κοινωνία, δίνεται έμφαση στην ολόπλευρη καλλιέργεια του μαθητή, καλλιεργείται η ιδιότητα του πολίτη και προωθείται η καινοτομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο συμμετέχει σε πολλές δράσεις, είναι στο πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων και είναι Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ταινία συμμετέχει στον Διαγωνισμό Bravo Schools.

Μπορείτε να ψηφίζετε ΕΔΩ:

https://bravo.sustainablegreece2020.com

Δείτε κι άλλες πρωτοβουλίες από το ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ:

«Ζήσε σαν τυφλός μαθητής» Mαθητές έδεσαν τα μάτια τους με μαντήλια και έκαναν μάθημα

μαθητές


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button