ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΡΓΑΣΙΑ

Μαραθώνιος καινοτομίας antivirus crowdhackathon από την Περιφέρεια Αττικής

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στον απομακρυσμένο μαραθώνιο καινοτομίας antivirus crowdhackathon για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παραγωγικών και συλλογικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο Μαραθώνιος θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, αλλά και για να διευκολύνει τη δικτύωση τους με το παγκόσμιο ρεύμα καινοτομίας που αναπτύσσεται με αυξανόμενο ρυθμό.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας για να δώσουν χρήσιμα αποτελέσματα στα άμεσα προβλήματα και στις ανάγκες που θα τεθούν από φορείς αλλά και πολίτες.

Στον Μαραθώνιο, μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, ομάδα, ακαδημαϊκό-ερευνητικό εργαστήριο ή εταιρεία με τους ακόλουθους τρόπους:

● δίνοντας προτάσεις για επίλυση θεμάτων ή προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, στον χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας μέσα από δημόσια υποβολή θεμάτων προς επίλυση – διαβούλευση https://hello.crowdapps.net/crowdhackathon-antivirus/.

● αναπτύσσοντας πρωτότυπες μεθοδολογίες και εφαρμογές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα (διαγωνιζόμενοι – εγγραφή εδώ).

● υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια (μέντορες, χορηγοί, υποστηρικτές, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, συλλογικοί φορείς, δήλωση υποστήριξης εδώ).

Ως αποτελέσματα αναμένονται:

Α. Για τον κλάδο της Υγείας:

● Εφαρμογές πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού ● Ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας ● Μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης ερευνών για την υγεία ● Data analytics – διαμόρφωση πολιτικών για δημόσιους φορείς ● Εφαρμογές εξυπηρέτησης ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή ● Πλατφόρμες αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας ● Καινοτόμες λύσεις για τη βέλτιστη χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού και υλικών.

Β. Για όλους τους κλάδους που μετασχηματίζονται και επηρεάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού:

● Εφαρμογές για επιχειρήσεις, τηλε-εργασία και συνεργασία ● Πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις ● Αναδιοργάνωση εφοδιαστικών αλυσίδων για έγκαιρη παράδοση αγαθών ● Ηλεκτρονικό εμπόριο και πληρωμές ● Εφαρμογές πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για πολυκαναλικό ψηφιακό διαμοιρασμό.

Γ. Για τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες στις συνθήκες της πανδημίας:

● Εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ● Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για φορείς του δημόσιου τομέα για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση πολιτών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση ● Εφαρμογές και υπηρεσίες που αξιοποιούν ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου ● Εφαρμογές και υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Ειδικότερα, για αυτή την ενότητα συμμετοχής, στόχος του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών στο πλαίσιο της πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης gov.gr .

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

“Σε αυτή την κρίση δεν μένουμε αμέτοχοι. Μαζί με όλες τις συντονισμένες προσπάθειές μας, ερχόμαστε να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε τους νέους μας, την κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας και καινοτόμες τεχνολογικές startup επιχειρήσεις για να προτείνουν τις δικές τους λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Υπάρχουν άμεσες ανάγκες για λύσεις τώρα, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας, ενημέρωσης, πρόληψης και υποστήριξης για τους συνανθρώπους μας ενώ παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες πιθανότατα «έρχονται για να μείνουν» σε μεγάλο ποσοστό. Μπορούμε με την χρήση των νέων τεχνολογιών και εργαλείων να παραμένουμε αισιόδοξοι, ενεργοί και δημιουργικοί και να δημιουργήσουμε καινοτόμες μεθοδολογίες και εφαρμογές για τη νέα πραγματικότητα. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε.”

Ο Μαραθώνιος Ψηφιακής Καινοτομίας antivirus crowdhackathon είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, υποστηρίζεται ένθερμα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσκαλεί κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα να συμμετέχει και να συνδράμει. Ο μαραθώνιος διοργανώνεται με την τεχνική υποστήριξη της crowdpolicy καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων. Ο κώδικας των εφαρμογών του antivirus crowdhackathon θα είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο github με ανοιχτή άδεια.


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στον 2ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon της Περιφέρειας Αττικής

Στον 2ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία: Θέτει ερωτήματα, στηρίζει και καθοδηγεί τους συμμετέχοντες, μέσω μεντόρων-στελεχών του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων του. Το ΥΠΠΟΑ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των πρωτοτύπων (proof of concept) των καλύτερων προτάσεων που θα αναδυθούν.

Με αφορμή τη συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού στον 2ο κύκλο του μαραθώνιου καινοτομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το υποδεχόμαστε με χαρά, σε αυτή την καινοτόμα δράση μας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, έχουν προκύψει νέες προκλήσεις για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μέσα από τη συνεργασία μας αυτή θα τις αναδείξουμε και θα δουλέψουμε για αυτές, με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο».

H πανδημία και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της γεννούν νέες προκλήσεις και ερωτήματα που σχετίζονται με τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», δήλωσε η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη, «συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Αττικής σε μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος θέματα. Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης έχει αποδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό, ο οποίος στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, δίνει διεξόδους στους πολίτες που μένουν στο σπίτι. Απαντήσαμε αμέσως στην πρόσκληση του κ. Γ. Πατούλη και αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόκληση  της τεχνολογικής καινοτομίας που βρίσκεται στον πυρήνα του Μαραθωνίου. Είμαι βέβαιη ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την  ανάληψη της πρότυπης δράσης της Περιφέρειας Αττικής, ανοίγοντας νέο εποικοδομητικό κεφάλαιο στην αγαστή συνεργασία μας».

Κατά τη διαδικασία της συμμετοχής στο δίκτυο της τεχνολογικής καινοτομίας που αναπτύσσεται μέσω του Antivirus Crowdhackathon τίθενται σημαντικά ερωτήματα, όπως:

  • Σε μια εποχή που οι πολίτες χρειάζονται πρόσβαση στον πολιτισμό περισσότερο από ποτέ, πώς αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από την παρούσα συνθήκη;
  • Πώς αναπτύσσουμε εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στον πολιτισμό;
  • Πώς αξιοποιούμε τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον δυναμισμό του σύγχρονου πολιτισμού της, και πώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ τους μέσα από νέα μοντέλα;
  • Πώς αναδεικνύουμε με εναλλακτικούς τρόπους μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος;
  • Πώς προσεγγίζουμε εναλλακτικούς τρόπους παροχής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης; (τραγούδι, μουσική, θέατρο κ.λ.π.)
  • Τέλος, πώς, με αφορμή την παρούσα συνθήκη, μπορούν να αναπτυχθούν μοντέλα μέσα από τα οποία ο πολιτισμός μπορεί να φτάσει σε νέα, δυσπρόσιτα κοινά;

 

Το Antivirus Crowdhackathon θα λειτουργεί ως δίκτυο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας με τη βοήθεια συνεργατικών εργαλείων. Ο μαραθώνιος καινοτομίας θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες. Ο 2ος κύκλος θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στο

https://crowdhackathon.com/antivirus/


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button