Μια θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά χωρίς χειρουργείο και νάρκωση

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Συνολικά 19 άνθρωποι δοκίμασαν μια νέα θεραπεία αφαίρεσης πέτρας από τα νεφρά, χωρίς την ανάγκη χειρουργείου, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Η εν λόγω θεραπεία χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων αντί για κρουστικά κύματα, επιτρέποντας έτσι στους ασθενείς να παραμένουν ξύπνιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η παραδοσιακή μέθοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικό κύμα (ESWL) στέλνει κρουστικά κύματα στις πέτρες, σπάζοντας τες σε μικρότερα κομμάτια για να αποβληθούν από το σώμα. Λόγω του ότι η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονη, οι ασθενείς πρέπει είτε να υποβληθούν σε καταστολή είτε να αναισθητοποιηθούν.

Αντίθετα, η νέα διαδικασία λιθοτριψίας (BWL) θρυμματίζει πέτρες χρησιμοποιώντας σύντομες ρυθμικές εκρήξεις ενέργειας υπερήχων, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Journal of Urology. Η τεχνική μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτεί καταστολή ή αναισθησία.

Σύμφωνα με το Wolters Kluwer Health, έως και το 15% των ανθρώπων θα αποκτήσουν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές, οι πέτρες μπορούν να βγουν φυσικά από το σώμα, αλλά οι μεγαλύτερες θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά

Προς το παρόν, η πειραματική θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια μικρή ομάδα έτσι απαιτούνται νέες ερευνητικές δοκιμές προτού χορηγηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εάν αποδειχτεί επιτυχής, θα μπορούσε «να προσφέρει έγκαιρη θεραπεία που οδηγεί σε μείωση του συνολικού πόνου και του κόστους», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές της μελέτης.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -