ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑ

Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα – Ο Δήμαρχος είχε έμπνευση… κι έφτιαξε το καταφύγιο μας

Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα είναι ο τρόπος να δούμε τη ζωή λιγάκι αλλιώς… Όσοι γνωρίζουμε τον προορισμό μας, τον δρόμο δεν τον χάνουμε. Και στο Δήμο Γλυφάδας βρήκαμε το “μονοπάτι” (πεζόδρομο) να περιδιαβούμε στα όνειρά μας!

δρόμος των ποιητών Γλυφάδα

Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα είναι ο τρόπος κάπου να πάμε, να ακουμπήσουμε λιγάκι τη ψυχή μας, να ξαποστάσουμε από τον αγώνα της καθημερινότητας.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου είχε έμπνευση… κι έφτιαξε το καταφύγιο μας! Η ποίηση έγινε το όχημα στην οδό Λαμπράκη για να ταξιδεύει το μυαλό. Στοχάζεσαι, παρατηρείς, αδειάζεις, γεμίζεις εντυπώσεις.

Η περίφημη Las Ramblas της Βαρκελώνης, ο ιστορικός πεζόδρομος της Ισπανίας αποτέλεσε το πρότυπο του κ. Παπανικολάου.

Η οδός Λαμπράκη, που βγαίνει κάθετα πάνω στην παραλιακή, δεν μετατράπηκε απλά σε έναν μεγάλο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο αλλά έγινε και Ο Δρόμος των ποιητών. Ο δρόμος που πλέον θα χει τη δική του ιστορία. Με αποτυπώματα ανθρώπων, στιγμές χαρούμενες, ρομαντισμό μια άλλης εποχής, θετική ενέργεια, αύρα αισιοδοξίας.

Ένα έργο εμβληματικό. Είναι η Λαμπράκη που έγινε Las Ramblas! Μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Περπατάμε και διαβάζουμε Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Καβάφη, Σολωμό, Παλαμά, Καρυωτάκη και άλλους σπουδαίους, με στίχους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

δρόμος των ποιητών Γλυφάδα

Στοίχοι ποιητών γραμμένοι πάνω σε τζάμι αλλά και πάνω στα παγκάκια. Το βράδυ φωτίζονται και μετατρέπονται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Την ημέρα λαμπυρίζουν με το φως του ήλιου και ζεσταίνουν τις καρδιές μας.

«Στρωμένος o δρόμος των ποιητών με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά και – κυρίως – στρωμένος με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης.» δηλώνει ο Δήμαρχος Γλυφάδας.  

Και εξηγεί ο κ. Παπανικολάου πως έγινε αυτό το μεγάλο έργο:

«Στο δρόμο όπου η ομορφιά μιας ξεχωριστής αστικής ανάπλασης συναντά την ομορφιά του νέου ελληνικού πολιτισμού.
Η ανάπλαση της Λαμπράκη, δεν είναι σαν καμία άλλη που έχουμε κάνει!
Τι κάναμε αυτή τη φορά;
Διώξαμε την ασχήμια που υπήρχε και βάλαμε στη θέση της την ποίηση.
Ο περίπατος στο νέο αυτό χώρο – που πριν ήταν μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και “ταλαιπωρημένη” νησίδα – μετατρέπεται σε μία εμπειρία μοναδική.
Εξηγούμαι αμέσως: Το πρώτο κομμάτι της ριζικής ανάπλασης της Λαμπράκη (από την Μεταξά μέχρι την Κύπρου) μόλις ολοκληρώθηκε.
Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά.
Έτσι στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος.
Ένας πεζόδρομος, που όπως είχαμε υποσχεθεί όταν ολοκληρωθεί δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, όπως η περίφημη Las Ramblas στη Βαρκελώνη.
Όσοι τον περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι.
Η κληρονομιά και η περηφάνεια μας.
Με στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διαβάζουν και να μαθαίνουν όλοι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για αυτό το σπουδαίο έργο.»
 δρόμος των ποιητών Γλυφάδα
 


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button