ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού: Κάνε κι εσύ την διαφορά!

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και κάθε χρόνο γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις και αφιερώματα.

 

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη «εθελοντισμός»; Προσωπικά, μου έρχονται χιλιάδες λέξεις στο μυαλό. Αλληλεγγύη, ανιδιοτελής προσφορά, ελπίδα, χαρά, αμοιβαιότητα, κατανόηση. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής. Παράλληλα, δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις και προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων.

 

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά κάποιους οργανισμούς εθελοντισμού με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που μπορείτε να προσφέρετε:

Ο Σκοπός Ζωής” στηρίζει τον άνθρωπο και εστιάζει στην ενθάρρυνση του, προκειμένου να προωθήσει μέσα από συλλογικές δράσεις τη δουλειά του. Στόχος είναι να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία και τα εργαλεία να δημιουργήσουν ξανά, πάνω σε γερές βάσεις.

Ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος πριν από 25 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο μέσα από το χαμόγελό του! Και το «Χαμόγελο του Παιδιού» γεννήθηκε από τον μικρό Ανδρέα και υλοποιήθηκε με την πίστη και την επιμονή του πατέρα του Κώστα.

Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν είναι ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια  της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ’αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.

  • Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Οι Εθελοντές, είναι η ψυχή του Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) και βοηθούν το έργο του Οργανισμού με διάφορους τρόπους. Συνεισφέρουν ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουν, την εμπειρία τους, τις ικανότητές τους. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα και να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του οργανισμού.

  • Actionaid

Στην Actionaid κάθε ταλέντο, γνώση και κυρίως πρόθεση βρίσκει πάντα μία θέση σε εθελοντικές εργασίες στο γραφείο και στις εκδηλώσεις. Άνθρωποι κάθε ηλικίας στηρίζουν ήδη τον οργανισμό προσφέροντας το χρόνο τους και βοηθούν να χτιστεί ένας παγκόσμιος χάρτης αλληλεγγύης. Για να συμπληρώσεις την αίτηση εθελοντισμού πάτησε εδώ.

  • Εθελοντής Γείτονας

Στη σημερινή εποχή, λόγω και της κατάστασης με τον κορωνοϊό, οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν πλέον να καλύπτουν βασικές πτυχές της καθημερινότητάς τους περιμένουν από εμάς μια χείρα βοηθείας. Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες.

  • Αρκτούρος

Η γνωστή περιβαλλοντική ΜΚΟ που φροντίζει για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού μας περιβάλλοντος υλοποιεί τις δράσεις της με την αρωγή σε μεγάλο βαθμό των εθελοντών της. Μπορείς να διαλέξεις σε ποια περιοχή της χώρας και σε ποιον τομέα θέλεις να εργαστείς. Μάθε περισσότερα εδώ.

*Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα των οργανισμών που μπορείς να συμμετάσχεις. Υπάρχουν πολλές ακόμα ΜΚΟ που χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή σου. 

Μέσα από τον εθελοντισμό μπορείς να αποκτήσεις πολλά εφόδια που θα σου χρειαστούν στη ζωή. Θα κάνεις νέες γνωριμίες και μάλιστα με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους καθώς το φιλικό κλίμα, οι χαλαρότεροι ρυθμοί του εθελοντισμού και το κλίμα αλληλεγγύης, βοηθούν πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις. Επιπλέον, θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Όταν εργάζεσαι σε ένα μεγάλο δίκτυο ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, κερδίζοντας παράλληλα γνώση, δεξιότητες και κυρίως, νιώθοντας τέλεια καθώς συντελείς στο γενικό καλό, τότε αποκτάς αυτόματα αυτοπεποίθηση και ξεπερνάς εύκολα τις όποιες ανασφάλειες και άγχος για το μελλοντικό σου εργασιακό περιβάλλον.

Κι όπως είπε κάποιος: “Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις και θα λάβεις περισσότερα από όσα έδωσες”.

 

Δείτε ακόμη:

Βρες τον δικό σου ”Σκοπό Ζωής”

σκοπό ζωής

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button