Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NEJM Evidence έδειξε ότι παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια είχαν καλύτερα αποτελέσματα απευαισθητοποίησης. Τα παιδιά που κατανάλωναν σταδιακά φιστικοβούτυρο πέτυχαν υψηλότερα ποσοστά απευαισθητοποίησης από εκείνα που το απέφευγαν.
Σχεδιασμός και Μεθοδολογία της Έρευνας
Στην έρευνα συμμετείχαν 73 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, τα οποία μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού φιστικιού. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε να αποφεύγει τα φιστίκια, ενώ η άλλη δοκίμασε τη νέα στρατηγική. Τα παιδιά της ομάδας που κατανάλωναν φιστίκια ξεκίνησαν με 1/8 κουταλάκι του γλυκού φιστικοβούτυρο. Αυξάνανε σταδιακά τη δόση τους κάθε οκτώ εβδομάδες. Η διάρκεια της διαδικασίας ήταν 18 μήνες. Κατέληξαν να καταναλώνουν μία κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο ή ισοδύναμη ποσότητα άλλου προϊόντος φιστικιού. Κανένα παιδί της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια δεν παρουσίασε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μόνο ένα παιδί χρειάστηκε επινεφρίνη.
Μετά τη θεραπευτική αγωγή, 32 παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια συμμετείχαν σε μια δοκιμασία σίτισης. Η δοκιμασία είχε στόχο να αξιολογηθεί πόσο φιστίκι μπορούσαν να φάνε χωρίς αλλεργική αντίδραση. Όλα τα παιδιά μπόρεσαν να ανεχθούν τη μέγιστη ποσότητα των εννέα γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμούσε με τρεις κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο. Αντίθετα, μόνο τρία από τα 30 παιδιά της ομάδας αποφυγής μπόρεσαν να ανεχθούν αυτή την ποσότητα. Τα παιδιά της ομάδας αποφυγής είχαν αποφύγει τα φιστίκια πριν τη δοκιμασία σίτισης.
Μακροχρόνια Ανθεκτικότητα και Ανοχή
Για να διαπιστωθεί πόση διάρκεια είχαν τα αποτελέσματα, τα παιδιά της ομάδας που κατανάλωναν φιστίκια συνέχισαν να καταναλώνουν φιστικοβούτυρο. Αυτά τα παιδιά μπορούσαν να ανεχθούν εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δοκιμής σίτισης. Συνέχισαν να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο εβδομαδιαίως για 16 εβδομάδες. Στη συνέχεια, απέφυγαν εντελώς τα φιστίκια για οκτώ εβδομάδες. Σε μια τελική δοκιμή σίτισης μετά την περίοδο αποχής, 26 από τα 30 παιδιά που έλαβαν θεραπεία, συνέχισαν να ανέχονται εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού. Από την ομάδα αποφυγής, οι τρεις συμμετέχοντες που είχαν φάει εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς αντίδραση θεωρήθηκε ότι είχαν αναπτύξει φυσική ανοχή στα φιστίκια.
Έπειτα από ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει ότι το 68,4% της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια δεν είχε αλλεργική αντίδραση. Η απουσία αντίδρασης είχε διάρκεια. Από την ομάδα αποφυγής, μόνο το 8,6% ανέπτυξε φυσική ανοχή στα φιστίκια.
Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να επεκτείνει την έρευνα σε περισσότερα αλλεργιογόνα τρόφιμα.