Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα την ημέρα ή την εβδομάδα να τρώω;

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα αυγά είναι μια μικρή βόμβα θρεπτικών συστατικών, ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 141-234mg χοληστερόλης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.

Ποιος είναι ο ρόλος της χοληστερόλης;

Η χοληστερόλη είναι ένα βασικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων μας, επίσης κυκλοφορεί στο αίμα. Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράξει ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Επομένως, βλέπουμε πως είναι απαραίτητο στοιχείο του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά όταν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Εκτός από την τροφή, χοληστερόλη παράγει και το ίδιο μας το σώμα και πιο συγκεκριμένα, το ήπαρ. Όταν λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες από την τροφή, τότε το ήπαρ συνθέτει μικρότερες ποσότητες, και το αντίστροφο. Και αυτό συμβαίνει γιατί το να βρει ο άνθρωπος την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια. Έτσι ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να μπορεί να συνθέτει μόνος του τη χοληστερόλη, όταν αυτή δεν είναι διαθέσιμη μέσω της τροφής.

Φυσιολογικά επίπεδα :

Ολική χοληστερόλη
<200Επιθυμητή
200- 239Οριακά υψηλή
≥240Υψηλή

Κατανάλωση αυγών

Πολλοί πιστεύουν πως η κατανάλωση πολλών ολόκληρων αυγών την ημέρα ή την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης, διότι ο κρόκος είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία μελέτη μέχρι στιγμής που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και συνίσταται να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή όλων των ανθρώπων. Όσο για την επίδραση στην χοληστερίνη, φαίνεται από μελέτες πως σε κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική επίδραση, δηλαδή στο 70% δεν επηρέασε καθόλου την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ενώ στο 30% την αύξησε ελαφρώς, στατιστικά μη σημαντική αύξηση.

Πόσα αυγά μπορώ να τρώω την ήμερα;

Έως 3 ολόκληρα αυγά την ημέρα είναι αποδεκτά για κάποιον που κινδυνεύει από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνες.

Πόσα αυγά μπορώ να τρώω την εβδομάδα;

Οι επιστήμονες δίνουν το ελεύθερο στην κατανάλωση έως και 20 αυγών την εβδομάδα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στην αύξηση της χοληστερόλης, εφόσον μιλάμε για υγιείς ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας και να τον συμβουλευόμαστε, γιατί κάποιες φορές θα πρέπει να εξατομικεύεται αυτή η σύσταση. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να βγάλει κανείς τα αυγά από τη διατροφή του, αφού προσφέρουν πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα για τους αθλούμενους αλλά και θρεπτικά στοιχεία.

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγή: Fitness Motivation Hellas

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -