Σπάσε τη σιωπή! Κακοποίηση – Βία: Δες που μπορείς να απευθυνθείς

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σπάσε τη σιωπή! Δεν είσαι μόνη! Πες ΟΧΙ στην κακοποίηση. Πες ΟΧΙ στη βία. Κάλεσε τη Γραμμή 15900 ή απευθύνσου στις δομές αντιμετώπισης του φαινομένου. womensos.gr

Η πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν μια πράξη γενναιότητας και θάρρους. Έσπασε τη σιωπή της και αποτέλεσε για άλλη μια φορά πρότυπο για όλες και όλους μας.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, είναι μια ενέργεια με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τον υγιή αθλητισμό. Η Σοφία Μπεκατώρου είναι κομμάτι του υγιούς αθλητισμού, που χρειάζονται οι νέοι μας και που εμπιστευόμαστε όλοι μας ως γονείς.

Στην Ελλάδα σπάμε το “απόστημα” της βίας. Τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, ακόμα και αν δε διαθέτουν ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Με γνώμονα την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών λειτουργεί στην Ελλάδα το δίκτυο των 62 δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Κακοποίηση – Δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο για καταγγελίες φαινομένων βίας απέναντι σε γυναίκες. Η γραμμή αποτελεί υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: sos15900@isotita.gr. 

Τα 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εκ των οποίων 14 λειτουργούν από το ΚΕΘΙ στις έδρες των Διοικητικών Περιφερειών της χώρας (στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργούν 2 Συμβουλευτικά Κέντρα, σε Αθήνα και Πειραιά) και 27 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης που λειτουργούν σε ισάριθμους Δήμους της χώρας (για περισσότερες πληροφορίες: http://womensos.gr/). Τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχονται γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, καθώς και πολλαπλές διακρίσεις, και συγκεκριμένα: ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ. Επίσης, δέχονται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης και φιλοξενίας σε γυναίκες θύματα βίας από εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας -με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τους- παρέχουν στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική, κοινωνική στήριξη και εργασιακή συμβουλευτική και διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών σε νομική συμβουλευτική, μέσω της παραπομπής τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Οι Ξενώνες λειτουργούν ως προσωρινό καταφύγιο και ως χώροι στους οποίους οι κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και οι γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις, μέσω της κατάλληλης υποστήριξης ενδυναμώνονται. Με άλλα λόγια, ενισχύουν την ικανότητα αυτοδιαχείρισης, αυτοσεβασμού και αυτοδιάθεσής τους κάνοντάς τες να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες στη ζωή τους.

Στο Σύνταγμα λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της ΓΓΟΠΙΦ και παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για θέματα προστασίας γυναικών, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν πέσει θύματα βίας.

Οι δομές του Δικτύου παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και υποστήριξη.

viberΤο BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την υφιστάμενη υγειονομική κρίση ο Δήμος Χίου προέβη στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) με στόχο την ενημέρωση για το ευαίσθητο θέμα της κακοποίησης των γυναικών.

Δείτε το βίντεο:


Δίκτυο Γυναικών Θυμάτων Βίας: Οι γυναίκες δεν είναι μόνες

Ο Δήμος Χίου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Ενημέρωση και στήριξη (βίντεο)

Παναθηναϊκός: Υιοθετεί τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -